Je begint net een nieuwe onderneming en je bent klaar om klanten te werven. Een van de eerste dingen die je dan waarschijnlijk doet is een website laten maken. Maar hoe doe je dat precies? Waar moet je op letten als je iemand anderen jouw webpagina gaat laten maken? Dat gaan we je vertellen in deze blog.

Een website laten maken: start with the basics

Om te beginnen moet je vooral bij jezelf te rade gaan. Want je website laten maken, dat kan niet zonder dat degene die jouw website bouwt ook instructies krijgt over wat jouw wensen precies zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Wat voor soort website wil ik en wat is het doel van mijn website?
  • Hoe groot en complex moet mijn website worden?
  • Wat is mijn budget?
  • Zijn er nog specifieke eisen?

Wat voor soort website laten maken

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor website je wilt. Een website is zo gemaakt, maar een website laten maken die precies aansluit op wat jij wilt, is een ander verhaal. Bedenk wat je met je website wilt doen. Wil je er vooral je eigen artikels op publiceren? Dan is een WordPress website met een magazine lay-out waarschijnlijk de beste keuze. Wil je dingen verkopen? Dan is een webshop wat je nodig hebt. Er zijn honderden soorten websites: bedrijfspagina’s, nieuwswebsites, webshops, online portfolio’s. Je kunt elke website laten maken, het hangt alleen af van wat je zelf wilt en wat het doel van je website is.

Groot en complex of klein en simpel?

Als je weet wat voor website je wilt maken, is de vraag hoe groot je website moet zijn. Ook dit verschilt heel erg per website en per doel. Wil je een simpele website waarop je jezelf voorstelt en wat van je eerdere werk laat zien, als het ware een online cv? Dan is één of hooguit een paar pagina’s meer dan voldoende. Heb je een groots idee en heb je daarvoor een flinke website nodig waar je veel informatie op kwijt kan? Dan heb je een stuk meer pagina’s nodig. Voor webshops geldt precies hetzelfde: wil jij een kleine webshop met slechts een paar categorieën en pagina’s of heb je een groot assortiment aan producten dat je over een uitgebreid aantal pagina’s wilt verspreiden?

Wil je je website laten maken, dan is het daarnaast goed om je af te vragen of je nog specifieke functies voor jouw specifieke website of webshop nodig hebt. Wil je een gloednieuwe hotelketen opzetten? Waarschijnlijk heb je een reserveringssysteem nodig. Ga je een nieuwssite maken? Wel handig als je iets installeert waardoor je lezers je kunnen tippen. Specifieke websites hebben specifieke functies nodig, houd daar rekening mee en geef het door aan degene die jouw website bouwt.

Budget: hoeveel wil je uitgeven?

Je wilt je website laten maken, dan is een simpele vraag: hoeveel kost dat eigenlijk. Als we de term ‘website laten maken’ in Google intikken, komen we het volgende tegen:

Website laten maken

“Oh, wat fijn, dat valt best mee”, horen we je denken. Veel bureaus maken reclame met prijzen vanaf 200 euro. Ons advies is om deze bureaus te mijden. Als je een relatief kleine website van top tot teen laat bouwen, dan kunnen de kosten algauw oplopen tot meerdere duizenden euro’s. Een grotere website van grotere bedrijven kost al gauw meer dan tienduizend euro.

Hoe houden deze bureaus het dan toch zo goedkoop? Dat is eigenlijk heel simpel. Wanneer klanten hun website laten maken bij een gerenommeerd webdesign bureau, dan bouwt dat bureau de website van top tot teen. Elke pagina en elk stukje website wordt door een webdesigner ontworpen en door een web developer gemaakt. Dat kost tijd en daarmee ook best wat geld.

De goedkopere bureaus nemen een kortere route. In plaats van dat zij zelf alles ontwerpen en maken, maken zij gebruik van de zeer uitgebreide thema’s die WordPress biedt. Deze thema’s zijn al door iemand ontworpen en gemaakt en zijn overal op het internet te koop. Meestal kost een thema tussen de 50 en de 100 euro. Daarna richten ze alles voor jou in binnen dat thema en voilà! Je nieuwe website is klaar.

Is dat dan veel slechter, zo’n kant-en-klaar thema?

Het is niet per se slechter om een website aan de hand van een thema te hebben. De website wordt alleen niet geheel op maat gemaakt voor jouw wensen. En als je al een thema gaat gebruiken, kun je beter je eigen WordPress website maken. Zoals gezegd; voor een bedrag van tussen de 50 en 100 euro heb je een thema. Dat kun je bovendien dan nog eens zelf kiezen, waardoor je zelf kunt bepalen welk thema je aanstaat. Daarna moet je alleen nog wat zaken invullen en dan is je website online. Eigenlijk betaal je deze ‘webdesign bureaus’ dus alleen maar voor het invullen van een checklist.

Website laten maken

Zijn er nog specifieke eisen?

Aansluitend op het laatste onderwerp: ga je je website laten maken, bedenk je dan goed of er ook specifieke eisen zijn. Hiermee kunnen de eerdergenoemde goedkope bureaus je sowieso niet helpen. Overleg daarom goed met degene die de website gaat maken over wat jij precies wilt en wat je nodig hebt. Het kan zomaar zijn dat de ontwikkelaar daarvoor een speciale plug-in moet maken of andere speciale zaken moet bouwen om ervoor te zorgen dat jouw website helemaal op maat is voor jou.

Ik wil ook een website laten maken!

Ben jij nu enthousiast geworden over het maken van een nieuwe website? Dat snappen we heel goed. Bij Mega Marketeers kun je een professionele webshop of website laten maken. Wij maken geen gebruik van thema’s en onze webdesigners en ontwikkelaars bouwen jouw site geheel from the ground up en zorgen dat jouw website precies aansluit op jouw wensen. Mocht je trouwens al een website hebben en deze alleen willen onderhouden: ook dat kan bij Mega Marketeers. Met onze onderhoudspakketten blijft jouw website altijd veilig, up-to-date en fris. Wil je kijken wat we nog meer te bieden hebben? Kijk dan eens bij ons pakkettenoverzicht!

Hey, heb je kunnen vinden wat je zocht?

Wat hoopte je te vinden op onze website?