Je hoort er veel over: responsive webdesign en een responsive website. Wat bedoelt men hiermee? En hoe maak je een website responsive? Wij leggen het je uit in deze blog.

Responsive webdesign, wat is dat?

‘Responsive webdesign’ is een term die uit twee woorden bestaat: responsive en webdesign. Webdesign is het design van websites, meestal gemaakt door een webdesign bureau. Responsive is een Engelse term, die ‘responsief’ of ‘snel reagerend’ betekent. Responsive webdesign is dus ‘snel reagerend webdesign’. Wat houdt dat in?

Responsive webdesign reageert op en past zich aan aan het scherm waarmee de bezoeker de website bekijkt. In het begin van het smartphonetijdperk waren alle websites nog heel erg op desktops gefocust. De term ‘responsive website’ bestond eigenlijk nog niet echt. Men kwam toen met een oplossing: een aparte website voor mobiele gebruikers. Desktop-gebruikers kregen de gewone website te zien, terwijl bezoekers die op hun smartphone keken de m. versie van de website voorgeschoteld kregen. De layout van deze website was aangepast op het verticale scherm van de smartphone.

Een nieuwe oplossing: de responsive website

De m. oplossing werkte in principe oké, maar er zaten ook een paar flinke nadelen aan. Het grootste nadeel was de enorme hoeveelheid extra werk: in plaats van één website, had je nu opeens twee websites te onderhouden. Ook had het op zowel SEO als social media vlak wat voeten in de aarde. Wat betreft de SEO: de meeste van die websites werkten via redirects. Daar houd Google niet zo van, dus dat kon je een hoge plek in Google kosten. En als je op social media een .m link deelt en iemand klikt deze op een desktop of laptop aan, wordt hij alsnog naar de mobiele website geleid.

Daarom werd het responsive webdesign in het leven geroepen. In plaats van dat je twee verschillende websites hebt en onderhoudt, zorg je dat jouw website zich aanpast aan het scherm dat de bezoeker gebruikt. Dat betekent dat de website voor smartphones een compleet andere lay-out heeft dan voor laptops en dat de lay-out voor laptops ook weer heel anders is dan die voor tablets.

Hoe test je of een website responsive is?

Het is heel makkelijk te testen of een website responsive is of niet. Op je computer kun je de grootte van je browser namelijk aanpassen door de rand van de browser te slepen. Hierdoor wordt de browser groter of kleiner. Een responsive website zal hierop reageren en de pagina aanpassen terwijl de browser verkleind wordt. Hieronder hebben we als voorbeeld de website van Mega Marketeers gebruikt, die ook responsive is:

Responsive website

Hierdoor zorg je dus dat alle bezoekers, ongeacht welk apparaat ze gebruiken, gebruik kunnen maken van jouw website. Daardoor spreek je meer bezoekers aan. Bovendien rankt Google websites die responsive zijn ook hoger!

Hoe maak ik mijn website responsive?

Je website responsive maken is helaas niet erg makkelijk. Een responsive website wordt meestal vanaf het begin al geprogrammeerd om responsive te zijn. Als je een website hebt die geen responsive webdesign heeft en je wilt hem responsive maken, dan moet je in de code van je website gaan werken. Met speciale codes kun je ervoor zorgen dat de tekstgrootte, de media en de lay-out van de website zich aanpassen aan de relatieve breedte van je scherm.

Dat klinkt ingewikkeld…

Een website responsive maken is dus niet al te makkelijk. Maar wat nou als je toch echt zo’n website wilt? Daarbij kan Mega Marketeers helpen! Wanneer je een nieuwe website bij ons laat bouwen, zorgen wij voor een responsive webdesign. Zo weet je zeker dat jouw website gebruiksvriendelijk is voor alle bezoekers en er goed uitziet op alle apparaten. Een nieuwe website heb je bij ons als vanaf 625 euro! Dus ga snel naar ons pakkettenoverzicht en bekijk wat de mogelijkheden zijn!

Hey, heb je kunnen vinden wat je zocht?

Wat hoopte je te vinden op onze website?