Ranken op bepaalde keywords kan lastig zijn. Vooral als de concurrentie om het keyword hoog is, kan het moeilijk zijn om een hoge plek in Google te krijgen voor een bepaald keyword. In dat geval kan een cornerstone tekst weleens een uitkomst bieden. Maar wat is zo’n cornerstone? En waarom zijn ze belangrijk voor jouw SEO strategie? Dat gaan we haarfijn uitleggen in deze blog.

Wat is een cornerstone?

Cornerstone betekent letterlijk vertaald ‘hoeksteen’. Dat staat dus voor een artikel dat heel belangrijk is en het ‘fundament’ van jouw site is. Als je zelf een blog of site hebt, bedenk je eens: welke 4 of 5 teksten wil je mensen meteen laten zien als ze op jouw site komen? Welke teksten geven het beste beeld van jouw website en zijn het meest informatief? Dat zijn je cornerstones.

Waarom zijn die cornerstones zo belangrijk?

Bij bepaalde zoektermen is het moeilijker om hoog in Google te komen dan bij andere. Mocht je op zo’n zoekterm toch hoog willen komen, dan kan een cornerstone aanpak uitkomst bieden. Dat werkt als volgt: over dat ‘moeilijke’ zoekwoord schrijf je één groot en compleet artikel. Hierin verwerk je alle relevantie informatie die je kunt vinden. En ja, dat is veel werk: een cornerstone is makkelijk 2000 tot 3000 woorden, soms nog wel meer. Bovendien is het verstandig om deze teksten regelmatig te updaten, zodat ze relevant blijven. Vervolgens zul je waarschijnlijk weer gedetailleerdere blogs of teksten schrijven over subonderwerpen van dat grote artikel. Daar schrijf je een apart artikel over (wees gerust, deze hoeft niet 3000 woorden te zijn) en daarmee link je vervolgens weer naar je grote artikel.

Dit zorgt ervoor dat Google (en ook andere zoekmachines) meteen herkennen wat de belangrijkste artikels binnen je site zijn. Omdat veel artikels van jou naar je cornerstone linken, weet Google dat dat een belangrijk en informatief artikel is. Daardoor heeft dit artikel een grotere kans om een hoge positie te krijgen!

Hoe optimaliseer ik mijn cornerstones?

Vaak naar je cornerstones linken is belangrijk, maar hoe zorg je er nou voor dat de cornerstone zelf ook goed geoptimaliseerd is? Daarvoor bestaat een hele handige plug-in: Yoast.

Wij worden niet gesponsord door Yoast, dus wij verdienen niets met deze aanbeveling. Maar Yoast is gewoon een van de beste SEO plug-ins die er op dit moment beschikbaar is. Yoast geeft je als het ware een checklist, waar jouw SEO artikel aan moet voldoen. Een aantal van de punten die voorbij komen op die checklist zijn:

  • Het aantal woorden. Voor een normale blogpost hanteert Yoast een minimum van 300, voor een cornerstone verwacht de plug-in minstens 900 woorden. Het is niet erg om hier overheen te gaan. Zoals gezegd: een cornerstone telt zo 2000 tot 3000 woorden.
  • Het gebruik van je keyword. Het is goed om je keyword vaak genoeg te gebruiken, zodat Google weet waar het artikel overgaat. Yoast gaat na of je je zoekwoord vaak genoeg in je platte tekst en koppen gebruikt en of het gebruik evenwichtig over de tekst verdeelt is. Ook kijkt Yoast of het keyword in je titel, je meta beschrijving en je inleiding staat.
  • Het gebruik van links. In een goed artikel staan genoeg interne links, maar ook één of meerdere externe links.

Wanneer je begint met SEO, is het goed om de checklist van Yoast aan te houden. Publiceer je teksten pas als elk bolletje op groen staat. Later, als je meer ervaring hebt met wat werkt en wat niet, kun je daar allicht wat van afwijken.

Intern linken naar je cornerstone met Yoast

Cornerstone intern linkenEen andere handige functie die Yoast biedt, is dat je makkelijk kunt linken naar je cornerstones. Zoals we eerder al bespraken is dit uitermate belangrijk, omdat Google zo weet dat dit een van de belangrijkste teksten op je site is. Wanneer je een tekst schrijft, biedt Yoast je de mogelijkheid deze tekst aan te vinken als cornerstone. Wanneer je dit doet, krijg je bij alle volgende artikels die je schrijft een overzicht van de relevante cornerstone artikels die al op je site staan. Daarbij geeft Yoast de suggestie om ergens in je artikel naar die artikels te linken. Zo hoef je dus niet bij te houden welke teksten je cornerstones zijn, dat doet Yoast voor je. Zo wordt het opbouwen van een sterke linkstructuur naar het cornerstone artikel heel eenvoudig!

 

Cornerstone samenvatting

Nog even een korte samenvatting van wat we allemaal besproken hebben: cornerstones zijn de belangrijkste artikels of teksten van je website, de zogenaamde ‘hoekstenen’ van je site. Het zijn de meest informatieve teksten, de teksten waar je het meest trots op bent. Deze teksten zijn al gauw 2000 tot 3000 woorden lang. Optimaliseer deze teksten voor het door jouw gekozen keyword met de Yoast plug-in. Markeer de artikels ook in Yoast als cornerstone, daardoor wordt linken naar deze teksten makkelijker. Als je vervolgens een uitgebreidere tekst schrijft over een subonderwerp van het onderwerp van jouw cornerstone, link dan weer in die tekst naar jouw cornerstone. Dit zorgt ervoor dat Google ziet dat deze tekst belangrijk is. Daardoor heb je een grotere kans om hoog in de zoekmachines te komen.

Hey, heb je kunnen vinden wat je zocht?

Wat hoopte je te vinden op onze website?