Als klein bedrijf weet je wel het belang van bloggen, social media en een goede website voor je bedrijf. Regelmatig updaten en posten blijft vaak een probleem. Over de foto’s wordt zelf helemaal niet nagedacht en maar gewoon van Google geplukt, gratis is beter, toch?. Zonder te kijken of de foto rechtenvrij is. In 99% van de gevallen schend je de rechten en als ze je weten te vinden kan dat een flinke boete opleveren. Hollandse Hoogte beheert een van de grootste stock foto sites en als jij als kleine ondernemer een foto van hun plukt van het internet kan de boete flink oplopen tot in de duizenden euro’s.

Geen enkel bedrijf wil dat risico lopen dus doe het niet, er zijn genoeg alternatieven om aan gratis foto’s te komen die je vrij mag gebruiken. Lees wel eerst de voorwaarde door want niet alles mag je zomaar gebruiken voor commercieel gewin. Wil je nu echt geen risico lopen maak dan je eigen foto’s. Een dure camera hoef je daar niet voor aan te schaffen. Tegenwoordig zijn de camera’s in je mobiel zo goed dat als je er een leuk filter overheen zet je al een foto hebt die bruikbaar is.

Wil je toch de hoogste kwaliteit foto’s gebruiken? Wij hebben enkele gratis stockfoto sites voor je op een rijtje gezet.

  • Pixabay: Hoge kwaliteit en een enorme database aan beelden, video’s, vectors en meer. Makkelijk in gebruik en er zit geen maximaal aantal te downloaden beelden op. Registeren is makkelijk en een groot pluspunt, je ontvangt geen spam berichten. Nadeel is dat er enorm veel gelikte Amerikaanse iets te blije mensen op staan. Maar daar moet je doorheen kijken om toch hoge kwaliteit foto’s te vinden.
  • Gratisography: Geen enorme database aan beelden maar toch het benoemen waard. Gratisography is een onderscheidende stock foto website door hun unieke aanbod van ” rare” en ongewone gratis foto’s. Ze zijn erg selectief in hun foto’s die ze aanbieden en ze weren de standaard stockfoto’s. Neem eens een kijkje en typ gewoon wat zoekwoorden in. Het resultaat zal je verbazen. Wij zijn fan van deze site.
  • Morguefile: Deze gratis site biedt alledaagse foto’s aan. Verwacht geen hoge resolutie of zwaar bewerkte foto’s. De foto’s worden niet gefilterd op kwaliteit waardoor het merendeel onbruikbaar is voor op je website. Voor je social media zijn deze foto’s wel geschikt omdat men op bijvoorbeeld Facebook de gelikte foto’s vaak associeert met reclame. Veel foto’s zouden niet misstaan op Instagram.

Dit zijn maar drie voorbeelden van gratis stockfoto sites die veel gebruikt worden. Er zijn er op internet honderden te vinden maar die leggen vaak restricties op, mag je de foto wel bewerken, zijn de beelden vrij om te gebruiken in commerciële uitingen en meer van dit soort voorwaardes. Lees dus eerst goed de regels voor je gaat downloaden.

gratis

Hey, heb je kunnen vinden wat je zocht?

Wat hoopte je te vinden op onze website?