Een van de belangrijkste zaken voor bijna iedere moderne ondernemer is zijn/haar website. Het meestgebruikte systeem voor websites is WordPress vanwege zijn intuïtieve interface en enorme hoeveelheid mogelijkheden. Maar hoe kun je een WordPress website maken die er goed uitziet en waarmee je goed voor de dag komt bij je klanten? Dat gaan we je uitleggen in deze blog.

Een WordPress website maken: het stappenplan

Je eigen WordPress website maken is gelukkig niet duur of moeilijk. Je moet alleen wel een aantal stappen uitvoeren, dus het kost je wel tijd. Wij zullen je stap voor stap uitleggen hoe je je website opzet. Het eindresultaat is een mooie en goede website waar je niet diep voor in de buidel moet tasten.

1. Domeinnaam registreren

Het eerste wat je moet doen als je een nieuwe website op wilt zetten, is je domeinnaam registreren. Je kunt geen WordPress website maken voordat je een domeinnaam hebt. Deze kun je gelukkig heel eenvoudig registreren bij een hostingbedrijf. Zorg dat je domeinnaam goed past bij wat je aanbiedt: waarschijnlijk koopt er vrijwel niemand een doosje thee bij www.jouwcomputer.nl.

2. Schrijf je in voor hosting

Nu je je domeinnaam hebt geregistreerd, is het tijd om de hosting van je website te regelen. Hosting is eigenlijk niet meer dan je website stallen bij een bedrijf dat het online zet: jij vraagt ze jouw website op hun server te zetten, waardoor deze online te vinden is.

Een WordPress website maken kan natuurlijk niet zonder dat je WordPress hebt geïnstalleerd. Dat kan op twee manieren. Veel hostingbedrijven hebben tegenwoordig een automatische installatie, die een stuk eenvoudiger is dan de handmatige. Wij raden je sterk aan om voor deze optie te gaan. Dan kun je meteen door naar stap 5. Mocht je toch voor de handmatige installatie te gaan, dan moet je eerst het officiële WordPress pakket downloaden. Daarna dien je de volgende stappen te volgen:

3. Wp-config.php aanpassen

Ga naar de website van het bedrijf waar je jouw website laat hosten en log in. Als het goed is kun je nu je domein beheren. Een nieuwe WordPress website maken begint altijd met het aanmaken van een nieuwe SQL database. Hoe het er precies uitziet verschilt per hosting bedrijf, maar vaak kan dit onder het kopje MySQL of MySQL Management. Klik hierna op de knop Create new database. Kies de door jouw gewenste databasenaam en gebruikersnaam en kies een wachtwoord. Zorg dat dit wachtwoord niet makkelijk te raden is: het geeft immers toegang tot de hele structuur van je website.

Daarna moet je het wp-config.php bestand aanpassen. Dit is als het ware het hart van je website en daarom dus van groot belang voor je website. Open het bestand in een tekstbewerker en zoek naar de volgende code:

/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);;

Wordpress website maken

Vul de naam van je database in bij ‘database_name_here’, je gebruikersnaam moet ingevuld worden bij ‘username_here’ en je wachtwoord komt bij ‘password_here’. De hostname is bijna altijd ‘localhost’, dus die kun je laten staan tenzij je hosting provider anders aangeeft.

Voor een WordPress website maken moet je ook de zogenaamde Unique Keys and Salts aanpassen. Ga in het wp-config.php bestand op zoek naar de volgende code:

define(‘AUTH_KEY’, ‘put your unique phrase here’);
define(‘SECURE_AUTH_KEY’, ‘put your unique phrase here’);
define(‘LOGGED_IN_KEY’, ‘put your unique phrase here’);
define(‘NONCE_KEY’, ‘put your unique phrase here’);
define(‘AUTH_SALT’, ‘put your unique phrase here’);
define(‘SECURE_AUTH_SALT’, ‘put your unique phrase here’);
define(‘LOGGED_IN_SALT’, ‘put your unique phrase here’);
define(‘NONCE_SALT’, ‘put your unique phrase here’);

Overal waar ‘put your unique phrase here’ staat, moet je speciale tekenreeksen plaatsen. Deze worden gegenereerd door WordPress zelf. Je kunt de tekens voor jouw website hier vinden.

4. Je WordPress uploaden via FTP

De taak ‘WordPress website maken’ kun je bijna afvinken. Het skelet van de hele site staat namelijk. Maar nu de website gemaakt is, moet je hem nog uploaden naar de server van jouw hosting bedrijf en alle bestanden van WordPress uploaden. Dat kan met je FTP gegevens (die van je hosting partij hebt gekregen) en een FTP cliënt. Een bekende gratis FTP cliënt is Filezilla.

Open nu je FTP Cliënt en vul de host, username en password in. Deze zijn als het goed is doorgestuurd door je hostingpartij. Klik nu op connect. Nu moet je de root map van je website vinden. Die staat meestal onder ‘domains > jouwdomeinnaam.nl > public_html’. Verwijder alle bestanden die hier staan. Open nu de map ‘wordpress’ op je computer (uit de map die je aan het begin hebt gedownload) en selecteer alle bestanden die daar instaan. Sleep deze bestanden daarna naar de ‘public_html’ map in je FTP cliënt. Wacht tot hij klaar is met uploaden van de bestanden en voilà, je bent klaar met je WordPress website maken! Nu gaan we hem goed instellen.

5. Je WordPress website instellen

Nadat je klaar bent met je WordPress website maken, kunnen we je website gaan instellen. Als het goed is en je alle stappen zoals hierboven beschreven hebt gevolgd (of je de automatische installer hebt gebruikt), kom je terecht bij het onderstaande scherm als je naar je website navigeert:

Wordpress website maken

Vul de velden als volgt in om je WordPress website helemaal klaar te maken:

Sitetitel: Dit is de titel van je website. Je kunt hem later nog aanpassen. Meestal is het gewoon de naam van de website of van je bedrijf, maar dan zonder ‘.com’ of ‘.nl’ erachter en met interpunctie. Het voorbeeld dat we hiervoor gaven was mijncomputer.nl: een goede sitetitel hiervoor zou zijn ‘Mijn computer’.

Gebruikersnaam: Dit is de gebruikersnaam waarmee je inlogt. Kies iets waar je je zelf prettig bij voelt.

Wachtwoord: Dit is het wachtwoord waar je in combinatie met je gebruikersnaam mee inlogt. Belangrijk is om een goed, sterk wachtwoord te gebruiken. Als je iets als ‘wachtwoord123’ neemt, bestaat er een kans dat je gehackt wordt. Als mensen toegang tot je website hebben, kunnen ze alle content aanpassen of verwijderen.

E-mailadres: Hier moet je e-mailadres. Vul wel een werkend e-mailadres in: als je je wachtwoord ooit kwijtraakt, kun je het via je e-mailadres nog herstellen.

Zoekmachine zichtbaarheid: Dit is een simpel vinkje waarmee je een hele grote beslissing neemt. Vink je dit aan, dan wordt je website niet geïndexeerd door zoekmachines. Dit betekent dat je website niet in de zoekresultaten zal verschijnen van online zoekmachines (Google, Bing, Yahoo etc.). Tenzij je je website privé wilt houden, laat je dit meestal uit.

Verdergaan met je WordPress website maken

Je WordPress website is in principe nu klaar. Er zijn echter wel een aantal zaken die je nog moet doen. We bespreken ze hier nog kort:

Thema: een WordPress website is niets zonder een thema. Er zijn een aantal gratis thema’s te vinden, als deze niet naar wens zijn, zijn er nog tal van betaalde thema’s te vinden. Deze zijn voor allerlei soorten websites: webshops, blogs, nieuwswebsites, voor ieder wat wils.

Pagina’s: Denk aan de nodige pagina’s. Als je een persoonlijke website wilt maken om je eigen diensten aan te bieden, dan is het geen overbodige luxe om een ‘over mij’ pagina en een contactpagina te hebben. Voor webshops is een productpagina natuurlijk onmisbaar.

Blogs: Bijna elke website heeft tegenwoordig een blog. Dit kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden: om berichten van binnen het bedrijf te delen, om de SEO waarde van de website te verhogen, om geld te verdienen etc. Een blog is altijd het overwegen waard.

Laat iemand anders je WordPress website maken

Klinkt dit nou als heel veel werk en wil je je WordPress website liever laten maken door iemand anders? Dat vinden we heel begrijpelijk. Mega Marketeers maakt de beste WordPress websites, zodat jij met jouw bedrijf ook online goed voor de dag komt. Met onze pakketten bieden we bovendien websites in alle soorten en maten, voor alle soorten ondernemers: van grote bedrijven tot het mkb tot zzp’ers, bij Mega Marketeers is er voor ieder wat wils!

Hey, heb je kunnen vinden wat je zocht?

Wat hoopte je te vinden op onze website?